close to my heart

Här kan du läsa om mig, mina intressen och en del av mitt liv.

Te bjudning

Kategori: Barnkalas och Fester

 Sofie bjöd hem några kompisar på te bjudning.
 
 
Vi dukade fint i hobby rummet. Med ett litet bord och små stolar. Spetsdukar och med mycket blommor.
 
 
Glasaccietter, guldskedar, finkoppar med rosor på.
 
 
 
 
Cupcakes
 
Muffins recept
 
4 ägg

4 dl socker

2 dl mjölk

200 g margarin

6 dl vetemjöl

4 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Smält margarin och häll sedan i det smälta margarinet och mjölken ägg och sockerblandningen. Häll i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vispa.

Häll i smeten i formar och grädda i ugnen i ca 12 min i 200 g.

 

Fluffig frosting

2,3 dl strösocker

0,8 dl vatten

¼ tsk pressad citron

2 ägg vitor

1 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj

några droppa grön karamellfärg

Gör så här :

Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar att sjuda. Ta sedan av kastrullen från plattan. Låt samtidigt hushållsassistenten vispa ihop äggvitorna och vaniljsockret så att mjuka toppar bildas = maräng. Häll i lite i taget av den varma sockerlagen i marängen under konstant vispning- detta momentet bör ta 10 min. Häll bara i lite sockerlag åt gången, vänta någon minut mellan varje gång. Vispa tills marängen är hård och har bildat hårda toppar, det tar ca 8-10 min.

 
  
Chokladbollar
 
100 g margarin
1 msk kakao
½ dl socker
3 dl havregryn
1 tsk (Kaffe)
 
Blanda ihop allt och rulla till bollar. Rulla dem sedan i pärlsocker.
 
 
Sommar pepparkaka
 
200 gr smör
2 dl sirap
2 dl socker
8-9 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl mandel
pepparkakskryddor
 
Värm smör och sirap. Lägg i socker, mjöl och kryddor och bikarbonat.
Arbeta till en deg. låt det kalna. Rulla till länder och skär i bitar.
Grädda i 200´i 5-6 min.
 
 
Russin kakor
 
2 1/4 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

½ dl russin

Blanda snabbt ihop degen. Forma till bollar. Grädda mitt i ugnen på 175`i ca 10 min.

 

 
Silvia kaka
 
4 ägg

4 dl strösocker

2 dl kallt vatten

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

Glasyr:

200 gr smör

2  dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 äggulor

½  dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175°. Klä en ugnssäker form eller långpanna, ca 20x30cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner vattnet.  Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör till en jämn smet och häll den i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Glasyr

Smält smör, socker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt tills krämen tjocknar, den får inte koka. Låt svalan något. Häll glasyren över kakan och strö över kokos. Låt kallna och skär upp kakan i bitar.

 
Macaronas
 

Grundrecept

4 äggvitor                                               

0,5 dl strösocker                                               

150 g sötmandel, skållad och malen                                               

4 dl florsocker  

Rosa - hallon macarons                          

Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.                                       

Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.  

                                

Bruna - choklad macarons

Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter och smaksätt den med 2 tsk kakao.                                       

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.                                       

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.                                       

Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.                                       

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.                                       

 Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.                                       

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.                                       

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.                                      

Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.                                                                                                                

 

Grundrecept smörkräm

100 g smör, mjukt                                               

1,5 dl  florsocker                                               

1 tsk vaniljsocker                                               

1 äggula                                               

några droppar valfri hushållsfärg

 

Hallon macarons

röd hushållsfärg                                               

2 msk hallonsylt   

 

Choklad macarons 

125 g hasselnötter                                             

2 tsk  kakao                                               

2 msk nutella                                               

1 msk kakao  

                     

Smörkräm 

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.                                       

 Vispa ner äggulan.                                       

Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.                                       

Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.                                       

 Lägg resten av mandelkakorna över som lock. 

 
 
Sofie höll ett välkomst tal till sina kompisar som hon själv skrivit. Det var jätte fint !
 

Sofies kompisar tyckte det var pännande med alla olika sorters teér.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: